søndag 16. januar 2011

Nettikette

Mange tenker på etikette som hvordan man skal oppføre seg i selskapslivet. Ellers ser man det som sosial oppførsel eller konvensjonelle normer i samfunnet vårt.
I media har det i det siste vært mye oppstyr med folk som skriver stygge ting på blogger og hvordan man behandler andre på nett. Folk kommenterer som: ”jeg håper du tar livet av deg selv” eller andre ting som sårer personer som bare snakker om livet sitt og har mange lesere som liker bloggen. Dette får bloggere til å slette bloggen sin og selvfølgelig blir de såret. Mange sier positive ting, men man bryr seg ikke så mye om dem som de negative og sårende kommentarene. Dette er bare et eksempel på hvordan folk blir såret gjennom at folk ikke bruker nettetikette. Vi må ta hensyn til hverandre og bry oss om hverandre. Ikke vær så egoistiske. Nettikette handler om det å ikke være egoistisk og tenke på de som er så modige og at de legger ut hele livet sitt til deg og andre som synes det er gøy og lese om andres liv. Respekter at dette er noe de synes er morsomt og kanskje ser på som en hobby. Du trenger ikke å være inne på den nettsiden hvis du ikke synes noe om den.  
Statistikk og målinger viser at mange angrer på det de har skrevet på facebook. En undersøkelse publisert i januar 2010 sier at over halvparten av europeiske arbeidsgivere googler jobbkandidater før de blir ansatt. De viser også at en fjerdedel droppet søkere pga det de fant på nettet. Dette viser at de som er aktive nettbrukere bør være svært bevisste på hva de skriver og legger ut.
Det eneste DU kan gjøre er å ikke kommentere stygge eller sårende kommentarer på andres nettsider. Da er det ihvertfall en mindre der ute som ikke har folkeskikk og ikke tar hensyn til andre. Personlig tror jeg folk bryter denne uskrevne regelen fordi de er sjalu på personen eller ikke har noe bedre å gjøre. Hvis man får lyst til å skrive disse stygge tingene på nettet er det bedre at man ikke er der eller ikke går inn på pc`en hvis man ikke må.
Norsk ungdom ble også liggende på mobbetoppen når det gjelder mobbing digitalt og analog mobbing. Dette er noe vi må forandre på. For mange som har blitt mobbet, mobber senere andre. Og slik ruller ballen videre og det som begynte med at en jente ble mobbet, endte med flere titals mobbere og nye mobbeoffer.  
Tenk på den gylne regel, som sier oss: ”Det du vil at andre skal gjøre mot deg, skal du gjøre mot dem”.

Kilder:
Jeg kan anbefale å lese artikkelen ”Så feit og stygg du er” fra A- magasinet, NR. 2 14. januar 2011 -http://www.aftenposten.no/amagasinet/


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar