søndag 30. januar 2011

”Øyenbrynene hans vokser så vidt sammen …” av Trude Marstein

Novellen ”Øyenbrynene hans vokser så vidt sammen …” av Trude Marstein er hentet fra romanen ”Sterk sult, plutselig kvalme”, som kom ut i 1998.  Romanen består av 65 korttekster og handler om mål i livet, om å elske og å bli elsket. Marstein er kjent for blant annet detaljskildringer og gode observasjoner, noe hun bruker gjennom hele romanen. Romanen ble tatt godt i mot og hun fikk Tarjei Vesaas` debutantpris.
Novellen handler om et ungt samboer par som sitter ved frokostbordet og spiser frokost. Jenta har laget egg til ham og mens han spiser egget studerer hun han grundig, og det virker som om hun irriteres av han. Det er en veldig anspent stemning mellom dem og det virker som om hun dominerer i forholdet. Gjennom hele novellen leser vi om jentas tanker om han og alle detaljer ved han.
I begynnelsen av novellen er teksten veldig skildrende og hun beskriver hver eneste detalj om mannens utseende. Denne skildringen går gjennom hele novellen. Du blir tatt rett inn i handlingen, og først så tror du at det kanskje er et mor/ sønn- forhold, men etter hvert får du bekreftet at det er et kjærlighets forhold. Det skjer ved slutten av novellen at fortelleren bruker HUN- formen og at hun tar hodet hans i hendene sine og kysser han. Det nevnes også til slutt hvordan hun synes at munnen hans smaker godt, noen ganger.
Novellen har en autoral synsvinkel. Det er jentas tanker og handlinger som vi får ta del i. Gjennom hele teksten handler det om jentas tanker om gutten, hvordan han ser ut og væremåten hans.  Slutten av novellen har en åpen slutt. Novellen har en flat handling og ingen store høydepunkter.
Teamet i novellen er psykologi. Hvordan jenta dominerer i forholdet, og hvordan hun analyserer hver minste detalj og hvordan hun liker å ha kontroll over han.
– ”Hun kikker inn døra til stua og sier, i kveld skal jeg lage pizza og massere skuldrene dine”.

Kilder: Panorama, Gyldendal Norsk Forlag AS 2009.  2. utgave, 1. opplag

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar